Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 21st November 2015, 14:39   #34341  |  Link
aufkrawall
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,705
It should be faster than Adaptive Sharpen with your GPU though:
http://forum.doom9.org/showpost.php?...ostcount=34265
However, Adaptive Sharpen isn't very cheap either, so it might be normal that you are quite limited with these shaders.
aufkrawall is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 14:40   #34342  |  Link
truexfan81
Registered User
 
truexfan81's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by aufkrawall View Post
It should be faster than Adaptive Sharpen with your GPU though:
http://forum.doom9.org/showpost.php?...ostcount=34265
However, Adaptive Sharpen isn't very cheap either, so it might be normal that you are quite limited with these shaders.
yeah on mine its the other way around lol i can use adaptive sharpen easily
truexfan81 is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 14:42   #34343  |  Link
aufkrawall
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,705
Hm, that's weird. Maybe the GPU load was so low during madshi's benchmark with AS that it downclocked and so the rendering times are misleading.
aufkrawall is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 14:53   #34344  |  Link
truexfan81
Registered User
 
truexfan81's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by aufkrawall View Post
Hm, that's weird. Maybe the GPU load was so low during madshi's benchmark with AS that it downclocked and so the rendering times are misleading.
possibly, i use dxva2-cb so i have mine set to stay at full power 24/7
truexfan81 is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 14:59   #34345  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
You sure you're on v0.89.17? Maybe still running v0.89.16?
madshi is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 17:30   #34346  |  Link
omarank
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 180
I was adjusting levels of some badly encoded videos. I found that there is no change in black level when I go from black level -8 to -9 using shortcut key. From -9 onwards again the levels change properly. Similarly there is no change in white level when going from -6 to -7. This is seemingly a bug. Shall I post it in the bug tracker? Or I am missing something here?

Last edited by omarank; 21st November 2015 at 17:39.
omarank is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 17:54   #34347  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,657
this works fine for me.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 19:02   #34348  |  Link
truexfan81
Registered User
 
truexfan81's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
You sure you're on v0.89.17? Maybe still running v0.89.16?
v0.89.17 according to the settings SS attached
Attached Images
 
truexfan81 is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 19:48   #34349  |  Link
aufkrawall
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,705
Quote:
Originally Posted by truexfan81 View Post
possibly, i use dxva2-cb so i have mine set to stay at full power 24/7
DXVA2 CB doesn't let the GPU stay in maximum clock state, CUVID does (but that doesn't mean it would be faster).
aufkrawall is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 20:01   #34350  |  Link
truexfan81
Registered User
 
truexfan81's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by aufkrawall View Post
DXVA2 CB doesn't let the GPU stay in maximum clock state, CUVID does (but that doesn't mean it would be faster).
didn't say that was how i did it, i have a profile in the nvidia control panel for mpc-hc, so as soon as mpc-hc launches, it goes to full power.

could be the old driver i'm running? 353? i'm installing 359 now, hopefully that helps

Last edited by truexfan81; 21st November 2015 at 22:22.
truexfan81 is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 22:28   #34351  |  Link
Warner306
Registered User
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 1,072
Quote:
Originally Posted by truexfan81 View Post
v0.89.17 according to the settings SS attached
I am able to run sharpen edges on a GTS 450. Try switching to Ordered dithering.
Warner306 is offline   Reply With Quote
Old 21st November 2015, 22:33   #34352  |  Link
truexfan81
Registered User
 
truexfan81's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by Warner306 View Post
I am able to run sharpen edges on a GTS 450. Try switching to Ordered dithering.
already using Ordered dithering

edit even with latest driver, its the same, cannot use the new algos, gpu usage jumps from 45% up to 100% as soon as i activate any of them. Adaptive Sharpen does not have that problem.

Last edited by truexfan81; 21st November 2015 at 22:37.
truexfan81 is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 04:54   #34353  |  Link
omarank
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 180
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
this works fine for me.
Can you try this and confirm if it works for you:

1. Play a 0% white video clip (you may even use the black borders of a blu ray movie for this test)
2. Force “Source levels: PC” using shortcut keys
3. Now set Black level -16 using shortcut key

If you get the final Black level as 0 then sure it works for you. I get the final level as 1 (and this is due to no change in Black level when going from -8 to -9).

Last edited by omarank; 22nd November 2015 at 04:57.
omarank is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 05:17   #34354  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,657
every step looks totally different but -16 isn't even close to reference black 16. i can still see bar 11 and a little bit of bar 10.

using using AVS bt 709 1-black clipping with PC levels
huhn is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 07:59   #34355  |  Link
Georgel
Visual Novel Dev.
 
Georgel's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Bucharest
Posts: 196
Hello!

I have been a long time reader, and I own an Acer Laptop, with a i7-4th generation and a gtx860m video card.

Nvidia drivers are a mess, I jst reinstalled windows and I get crashes with every time I open madVR (using MPC HC + internal LAV + madvr).

After the first crash, everything works fine, but I cannot save profiles from NVinspector, to make MPC-HC use madvr, meaning I have to set the behaviour every time I restart.

Also, about edge thinning, the algorythm is superb, I can watch even SD videos in FHD and they don't have aliasing anymore, and look sharp, but edge thinning enabled in both post processing and upscaling refinement and set to 4 in both creates some artifacts. More exactly, it will make some places thicker, and create some waving. It is especially visible with Anime materials, it is not visible (until now) with movies.

Anyone knows how I can solve this problem?
Georgel is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 08:14   #34356  |  Link
ryrynz
Registered User
 
ryrynz's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,148
Quote:
Originally Posted by Georgel View Post
Anyone knows how I can solve this problem?
Don't set it to 4. I suspect madshi might look at some of the maximum values in the next version or two.

Last edited by ryrynz; 22nd November 2015 at 08:17.
ryrynz is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 13:01   #34357  |  Link
Georgel
Visual Novel Dev.
 
Georgel's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Bucharest
Posts: 196
Quote:
Originally Posted by ryrynz View Post
Don't set it to 4. I suspect madshi might look at some of the maximum values in the next version or two.
I am more concerned on what settings to set on my NVinspector, and how to remedy my video driver problems, because I am fine with 99% videos even with edge thinning set to 4. (I thought that the algorythms could be a little more optimized, as I can run fallout4 on fullhd, most settings to max, but I am unable to run more than jinc on chroma upsampling, and 4Xedge thinning, and still I get ocasional frame drops on video playback.

I watch some videos got from amvnews.ru, and some of them are probably badly encoded, and this is what causes the frame drops, so no big sweat, but Optimus really breaks my fun , erasing my settings, and making me have to re-set settings through Nvidia Inspector every single time I restart..


Also , I became curious on what the differences between NEEDI3 and jinc chroma upsampling are? I mean, I am unable to see any, but anyone has any examples?

Last edited by Georgel; 22nd November 2015 at 13:09.
Georgel is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 13:49   #34358  |  Link
YxP
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 97
Georgel,

If you get crashes, you might want to disable any overclocking for starters. Also, there is no need to max out madvr settings, bigger is not necessarily better. Especially on sharpening algos. For example, I'd consider any picture destroyed at strength 4. There are chroma upscaling comparisons somewhere in this thread, but I can't find them right now so you just have to take my word - chroma upscaling is less important than luma and if you can run jinc for chroma you are totally fine and maybe even that is an overkill. I use bilateral.

Did quick google search and found this page, maybe it will give you some sense how big or small of an effect chroma upscaling has http://wiki.mikejung.biz/MadVR_Chrom..._Image_Quality

Last edited by YxP; 22nd November 2015 at 13:57.
YxP is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 15:08   #34359  |  Link
aufkrawall
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,705
Quote:
Originally Posted by YxP View Post
Did quick google search and found this page, maybe it will give you some sense how big or small of an effect chroma upscaling has http://wiki.mikejung.biz/MadVR_Chrom..._Image_Quality
It is uncontroversial that chroma scaling hardly has an effect on 99% of filmed content.
However, the difference can be quite noticeable with artifical content like found in news broadcasts (sometimes they can appear in some way in movies), emblems, cartoons or video game captures.
aufkrawall is offline   Reply With Quote
Old 22nd November 2015, 16:34   #34360  |  Link
Georgel
Visual Novel Dev.
 
Georgel's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Bucharest
Posts: 196
Quote:
Originally Posted by YxP View Post
Georgel,

If you get crashes, you might want to disable any overclocking for starters. Also, there is no need to max out madvr settings, bigger is not necessarily better. Especially on sharpening algos. For example, I'd consider any picture destroyed at strength 4. There are chroma upscaling comparisons somewhere in this thread, but I can't find them right now so you just have to take my word - chroma upscaling is less important than luma and if you can run jinc for chroma you are totally fine and maybe even that is an overkill. I use bilateral.

Did quick google search and found this page, maybe it will give you some sense how big or small of an effect chroma upscaling has http://wiki.mikejung.biz/MadVR_Chrom..._Image_Quality
Thanks, I had seen that particular page, and it did not seem to me that there were many differences either.

I have no overclocking on, and I use NVinspector, not to overclock but to enable MPC-HC in optimus to use my Nvidia GPU (without manually using NVinspector, MPC-HC is forced to run on intel gpu, and this includes madvr).

I had a discussion with Nvidia, and it seems they make the hardest efforts possible to disable people from using Nvidia Gpu for video playback, because it consumes more power this way.

My scaling algorithms page looks like this:

Chroma Upscaling
Image downscaling
image doubling
image upscaling
upscaling refinement.

I do not know where luma upscaling is?

I mainly watch anime, and it shows visible differences between bucubic and jinc, but no differences between needi3 and jinc (maybe I do not pay attention to what I should?)

I solved the crashing problem by reinstalling video drivers (Nvidia is really bad at making drivers, even more when you consider that they know that the gtx 800 series has problems, but nobody from them does not care to fix this )

I am already posing myself with the general question of if I should get a laptop that has a gtx980 inside or wait for pascal release, as my gtx860m does not cut it for all my games nor I cannot set all options on highest setting in madVR (I am spending about 40% of my time watching anime).

Any opinion and advice is very welcome!
Georgel is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 18:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.