Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24th July 2020, 11:16   #2101  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
MisterXY I have no 3.1 source to test, but you can try to change the decoding method, in the settings of audio encoder: press the big button "More...", then in "General" use decoding method "Pipe" or "W64". Maybe it could work.
44vince44 is offline  
Old 24th July 2020, 12:21   #2102  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 61
I have tested it with W64 and Pipe.
This is the Message with Pipe.

Code:
qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}_a2.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined
That is the Correct Channel Layout
C L R LFE
and that is the Layout after w64 ore FLAC
L R C Cb

Last edited by Mister XY; 24th July 2020 at 12:24.
Mister XY is offline  
Old 24th July 2020, 16:50   #2103  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
can you please tell me who is doing the conversion from original to flac or w64. I need to know if it's ffmpeg or another. It's in the log.
44vince44 is offline  
Old 24th July 2020, 20:10   #2104  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 61
In Both case ffmpeg convert.

Code:
ffmpeg N-98276-g1d5d8a30b4-g842bc312ad-gcc10.1.0 Patman
This is with EAC3to
Code:
eac3to 3.34

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\eac3to\eac3to.exe" "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.dts" "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.flac" -simple -progressnumbers

DTS, 3.1 channels, 1:24:16, 960kbps, 48kHz
Decoding with libDcaDec DTS Decoder...
Patching bitdepth to 24 bits...
Encoding FLAC with libFlac...
Creating file "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.flac"...
eac3to processing took 5 minutes, 38 seconds.
Done.

Start:    21:23:10
End:      21:28:48
Duration: 00:05:37

General
Complete name         : E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.flac
Format                : FLAC
Format/Info           : Free Lossless Audio Codec
File size             : 1.28 GiB
Duration              : 1 h 24 min
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate      : 2 178 kb/s

Audio
Format                : FLAC
Format/Info           : Free Lossless Audio Codec
Duration              : 1 h 24 min
Bit rate mode         : Variable
Bit rate              : 2 178 kb/s
Channel(s)            : 4 channels
Channel layout        : L R C LFE
Sampling rate         : 48.0 kHz
Bit depth             : 24 bits
Compression mode      : Lossless
Stream size           : 1.28 GiB (100%)
Writing library       : libFLAC 1.3.3 (UTC 2019-08-04)

----------------------- Error Audio encoding 1 -----------------------

Audio encoding 1 returned error exit code: 2 (0x2)

It's unclear what the exit code means, in case it's a Windows system error then it possibly means:

Das System kann die angegebene Datei nicht finden


-------------------------- Audio encoding 1 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 75 "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.flac" -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

-------------------------- Audio encoding 1 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 75 "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.flac" -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

Start:    21:28:48
End:      21:28:48
Duration: 00:00:00
This is with Pipe and Decoder automatic
Code:
---------------------- Media Info Audio Source 1 ----------------------

General
Complete name         : E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.dts
Format                : DTS
Format/Info           : Digital Theater Systems
File size             : 579 MiB
Duration              : 1 h 24 min
Overall bit rate mode : Constant
Overall bit rate      : 960 kb/s

Audio
Format                : DTS
Format/Info           : Digital Theater Systems
Duration              : 1 h 24 min
Bit rate mode         : Constant
Bit rate              : 960 kb/s
Channel(s)            : 4 channels
Channel layout        : C L R LFE
Sampling rate         : 48.0 kHz
Frame rate            : 93.750 FPS (512 SPF)
Bit depth             : 16 bits
Compression mode      : Lossy
Stream size           : 579 MiB

---------------------- Media Info Audio Source 2 ----------------------

General
Complete name         : E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}.dts
Format                : DTS
Format/Info           : Digital Theater Systems
File size             : 577 MiB
Duration              : 1 h 23 min
Overall bit rate mode : Constant
Overall bit rate      : 960 kb/s

Audio
Format                : DTS
Format/Info           : Digital Theater Systems
Duration              : 1 h 23 min
Bit rate mode         : Constant
Bit rate              : 960 kb/s
Channel(s)            : 4 channels
Channel layout        : C L R LFE
Sampling rate         : 48.0 kHz
Frame rate            : 93.750 FPS (512 SPF)
Bit depth             : 16 bits
Compression mode      : Lossy
Stream size           : 577 MiB

----------------------- Error Audio encoding 1 -----------------------

Audio encoding 1 returned error exit code: 2 (0x2)

It's unclear what the exit code means, in case it's a Windows system error then it possibly means:

Das System kann die angegebene Datei nicht finden


-------------------------- Audio encoding 1 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe" -i "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.dts" -loglevel fatal -hide_banner -f wav - | "C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 75 - -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

-------------------------- Audio encoding 1 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe" -i "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}.dts" -loglevel fatal -hide_banner -f wav - | "C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 75 - -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID1 German {Surround 3.1}_a1.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

Start:    21:32:30
End:      21:32:31
Duration: 00:00:00

----------------------- Error Audio encoding 2 -----------------------

Audio encoding 2 returned error exit code: 2 (0x2)

It's unclear what the exit code means, in case it's a Windows system error then it possibly means:

Das System kann die angegebene Datei nicht finden


-------------------------- Audio encoding 2 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe" -i "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}.dts" -loglevel fatal -hide_banner -f wav - | "C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 70 - -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}_a2.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}_a2.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

-------------------------- Audio encoding 2 --------------------------

qaac 2.69

"C:\Program Files\StaxRip\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe" -i "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}.dts" -loglevel fatal -hide_banner -f wav - | "C:\Program Files\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 70 - -o "E:\BluRay\Temp\Asterix in Amerika_t00_temp\Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}_a2.m4a"

qaac 2.69, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
Asterix in Amerika_t00 ID2 German {Surround 3.1}_a2.m4a
ERROR: No channel mapping to AAC defined

Start:    21:32:30
End:      21:32:31
Duration: 00:00:00

Last edited by Mister XY; 24th July 2020 at 20:34.
Mister XY is offline  
Old 25th July 2020, 01:42   #2105  |  Link
almanteka
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 38
still looking for a way to demux and index multiple files as batch on StaxRip!
almanteka is offline  
Old 25th July 2020, 09:54   #2106  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: On thin ice
Posts: 6,706
Quote:
Originally Posted by almanteka View Post
still looking for a way to demux and index multiple files as batch on StaxRip!
It's documented here:

https://staxrip.readthedocs.io/usage...tch-processing
stax76 is offline  
Old 25th July 2020, 11:34   #2107  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
Mister XY it seems a bug with staxrip when using FFPEG to decode to FLAC or w64, because:

- use FFMPEG to re-encode directly to AAC => works
- use FFMPEG tp decode to 3.1 channel FLAC => channels order is messed up, with message:
"[flac @ 000001fd4897c840] Channel layout not supported by Flac, output stream will have incorrect channel layout."
and instead of order C L R LFE, the output has order L R C Cb

This seems a bug, we have to post it on the bug tracker at github. Can you create a small sample by selecting a range and setting audio and video to copy/mux, please. And once I get a small sample, I can probably find and give you a temporary solution.
44vince44 is offline  
Old 25th July 2020, 11:46   #2108  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
@Stax76, I'm not sure that answers the question of Almanteka. Almanteka wants the files demuxed when the jobs are added from batch selection.
Currently when you add jobs from batch, the files are not demuxed in the adding stage. They are demuxed when the job is executed.
And the link you sent does not completely answer that!

So is there a way to have the files demuxed when batch jobs are ADDED, and NOT when jobs are EXECUTED. The answer is "NO, the files won't be demuxed until job processing starts the batch job"

@Almanteka: what the link shows you, is that if you simply need the files demuxed, and no further operation with it, you can use Copy/Mux for Video and audio.
In that case, you have got your solution. However, if your aim is different, it can be useful that you tell us why you need the files to be demuxed when added in the batch.

I miss that feature too, because it allowed me to see if there are files that fail demuxing before I begin processing jobs. So I can leave the computer processing knowing that no file will abort due to a trivial demuxing problem.
But then, it's not that catastrophic.

Last edited by 44vince44; 25th July 2020 at 12:52.
44vince44 is offline  
Old 25th July 2020, 12:14   #2109  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: On thin ice
Posts: 6,706
Quote:
So is there a way to have the files demuxed when batch jobs are ADDED, and NOT when jobs are EXECUTED.
There was a way but it had to be removed after a redesign.

The CLI of staxrip would also work.
stax76 is offline  
Old 25th July 2020, 13:00   #2110  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 61
How can i make a sample with staxrip?
Mister XY is offline  
Old 25th July 2020, 15:24   #2111  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 345
Quote:
Originally Posted by Mister XY View Post
How can i make a sample with staxrip?
Multiple ways.

If using avisynth you could
trim(1000,6000)

This would go 1000 frames in and encode the next 5000 and give you that out put.

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline  
Old 25th July 2020, 15:51   #2112  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 345
Quote:
Originally Posted by almanteka View Post
still looking for a way to demux and index multiple files as batch on StaxRip!
You could demux using a batch script with mkvextract.

The index, staxrip has to do its own or it won't work.

Otherwise you could do a batch script to index the files as well.

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline  
Old 25th July 2020, 15:54   #2113  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
Misterr XY you can do as JLW said, or another way, using the interface (i know steps 1,2,3 are obvious):
1. drag and drop the file in staxrip
2 click on the video encoder (usually it's x265), it will show a list, select "copy/mux"
3.click on the audio encoder, select "copy/mux"
4. if there is another audio track, also set to copy/mux
5. click on "PREVIEW", this opens the video preview, note that the current displayed frame number appears on the top bar.
6. use arrows to get to a frame, any frame, press "Home" on the keyboard this will mark the beginning of the range
7. use right arrow, to go 100 frames more (100 frames is more than enough) and press "End" on the keyboard. This marks end of range
8. close preview, create job (with Next, as usual), process job, this will create a sample.
44vince44 is offline  
Old 25th July 2020, 16:08   #2114  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by jlw_4049 View Post
Multiple ways.

If using avisynth you could
trim(1000,6000)

This would go 1000 frames in and encode the next 5000 and give you that out put.

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
Thy, but with this code i have a greate samplefile becaus, the video is short but the audio is in original lengh.
Mister XY is offline  
Old 25th July 2020, 16:11   #2115  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 345
Quote:
Originally Posted by Mister XY View Post
Thy, but with this code i have a greate samplefile becaus, the video is short but the audio is in original lengh.
You could try something like

selectrangeevery(3000,50)

Im not 100% how to sync the audio.


Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline  
Old 25th July 2020, 16:18   #2116  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 345
Quote:
Originally Posted by 44vince44 View Post
Misterr XY you can do as JLW said, or another way, using the interface (i know steps 1,2,3 are obvious):
1. drag and drop the file in staxrip
2 click on the video encoder (usually it's x265), it will show a list, select "copy/mux"
3.click on the audio encoder, select "copy/mux"
4. if there is another audio track, also set to copy/mux
5. click on "PREVIEW", this opens the video preview, note that the current displayed frame number appears on the top bar.
6. use arrows to get to a frame, any frame, press "Home" on the keyboard this will mark the beginning of the range
7. use right arrow, to go 100 frames more (100 frames is more than enough) and press "End" on the keyboard. This marks end of range
8. close preview, create job (with Next, as usual), process job, this will create a sample.
I didnt even know that was a feature myself. I get surprised by StaxRip constantly haha.

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline  
Old 25th July 2020, 16:20   #2117  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 61
Thx for the help.
@vince, i have send you a PM with sample file.

Last edited by Mister XY; 25th July 2020 at 16:25.
Mister XY is offline  
Old 25th July 2020, 19:43   #2118  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
Mister XY I couldn't downloaded it, because the upload site you have used fails with a download manager, and makes you wait 1 hour after the fail. :-(
I replied you with another upload site that is more flexible.
44vince44 is offline  
Old 25th July 2020, 22:20   #2119  |  Link
44vince44
Registered User
 
Join Date: May 2020
Posts: 163
@Mister XY,
I have your answers, after checking your file:
1- this is not a problem with staxrip - DEFINITELY. the syntax Staxrip uses is CORRECT
2- the dts file is not standard (4 ch DTS 960 is not DTS, official 48khz DTS is: 5.1channel, 768Kbps or 1536Kbps. This one would probably never be decoded by hardware)
official commercial dts encoder software (like Surcode) create always 5.1 streams leaving zero data in the unused channels
3- For some reason, using FFMPEG to re-encode to aac from this source works, but not to decode to flac. So at the most, it's a tool issue, relating to a non-standard file.

Therefore, if we report that to the FFMPEG team, we won't get any fix, imho.

Here is a workaround:

Did you know that you can intermediately process audio manually in staxrip before creating the job? well you can, and you're gonna use it

a) drag and drop source file to staxrip (preferably after cleaning up the temp folder, so you don't get confused later)
b) before doing anything, select for the audio stream, the encoder (blue link): FLAC ~3802
c) edit the encoder: REMOVE NORMALIZE tick, and type in the CUSTOM input: -icl 3.1 -ocl 5.1
you'll see appear below : ffmpeg -icl 3.1 -ocl 5.1 - so now, click OK
d) right-click on the audio stream name, and select "Execute" => this will generate the flac audio
e) right-click on the audio stream name again, now you'll see just below the current stream name (#1 sample etc..), the name of the flac file generated right now.
It's a 5.1 flac with the proper C L R LFE data and two added empty surround channels
SELECT this flac file
f) change the encoder preset to qaac, specify quality etc..., remember to preferably deactivate normalize because i don't know if it links the channels while calculating the normalizing factor.
g) set the options for your video encoder, create job, and launch it

The resulting video file has an AAC audio stream with 6 channels (the two surround channels are empty, so there is no additional data load), and the C L R LFE play as they should.

Last edited by 44vince44; 25th July 2020 at 22:44.
44vince44 is offline  
Old 27th July 2020, 05:49   #2120  |  Link
almanteka
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by 44vince44 View Post
@Stax76, I'm not sure that answers the question of Almanteka. Almanteka wants the files demuxed when the jobs are added from batch selection.
Currently when you add jobs from batch, the files are not demuxed in the adding stage. They are demuxed when the job is executed.
And the link you sent does not completely answer that!

So is there a way to have the files demuxed when batch jobs are ADDED, and NOT when jobs are EXECUTED. The answer is "NO, the files won't be demuxed until job processing starts the batch job"

@Almanteka: what the link shows you, is that if you simply need the files demuxed, and no further operation with it, you can use Copy/Mux for Video and audio.
In that case, you have got your solution. However, if your aim is different, it can be useful that you tell us why you need the files to be demuxed when added in the batch.

I miss that feature too, because it allowed me to see if there are files that fail demuxing before I begin processing jobs. So I can leave the computer processing knowing that no file will abort due to a trivial demuxing problem.
But then, it's not that catastrophic.
@44vince44 thanks for understand my question! ex: i add 50 files at once and some of them needs to be cropped (i cant use a template with cropping because the crop is not exactly always, i need to use autocrop). maybe i can create an autocrop template, is that possible?

@Stax76 any command to use the CLI for demuxing and indexing?

thanks for all your help in this issue!
almanteka is offline  
Closed Thread

Tags
aac, hdr, hevc, nvenc, staxrip, x264, x265

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.