Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 27th September 2015, 16:51   #4801  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by Morku View Post
Why does the updater delete any other file when tools get updated?
In order to have a clean environment. Runtime files may be different, obsolete other files, ...

Quote:
Originally Posted by Morku View Post
For example, when I got the qaac update, I had to copy back the DLL files from Apple to make qaac work again.
Thanks for the hint. These files should stay. Do you know which should not be deleted? I will then exclude them.
EDIT: found it

Quote:
Originally Posted by Morku View Post
I also like to keep the x64 files of qaac and dgindexnv in the same folder, but x64 builds aren't part of the updates, so they get deleted, too.
Easiest way is to create a new directory in tools. E.g. .\tools\qaac_x64

Last edited by Zathor; 27th September 2015 at 17:21.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 17:15   #4802  |  Link
Barough
Registered User
 
Barough's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sweden
Posts: 331
Quote:
Originally Posted by Morku View Post
Another question:
Why does the updater delete any other file when tools get updated?

For example, when I got the qaac update, I had to copy back the DLL files from Apple to make qaac work again.
<snip>
Was about to ask the same myself. The update function didn't remove them earlier.

All files in the QTfiles folder got renamed to *.backup after the latest qaac update
Barough is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 17:24   #4803  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Code:
2598 [Log]                  delete log files after 90 days
2597 [QAAC]                 do not delete portable dll files during update
2596 [DGIndexIM/NV]         improved error handling
2595 [DGIndexIM/NV]         fixed crash when the indexer directory is not available (regression of 2585)

Last edited by Zathor; 27th September 2015 at 17:35.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 17:30   #4804  |  Link
Barough
Registered User
 
Barough's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sweden
Posts: 331
Thnx for the fixes Zathor
Barough is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 20:13   #4805  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Zathor,
MeGUI 2598 is deleting the SelectedProfiles.xml file when it runs (or when it closes) and as a result, the selected profiles function is broken. Edit: I tried copying SelectedProfiles.backup and renaming it to SelectedProfiles.html and the html file isn't being deleted when MeGUI starts any longer, but MeGUI seems to be ignoring it anyway. Something odd is going on there.

Creating backups for all the profiles, that's new isn't it? Is there a reason for doing so? (I'm just curious)

I'll upload my OneClick profiles for you shortly.

Cheers.

Last edited by hello_hello; 27th September 2015 at 20:36.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 20:28   #4806  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Seems the change to not delete the portable files when updating QAAC isn't working as expected. MeGUI is isn't deleting them, but it's changing their file extensions to "backup".

Feature request:

Could we have an option for MeGUI not to delete old files, such as old log files? The latter certainly took me by surprise after the last update. It also annoyed me a bit. I sometimes search through old log files to help me remember what filtering I might have used for a particular encode, or what the source file was etc, and up until a few minutes ago I could use the Windows search function to quickly search through three or fours years worth of log files. Now it only goes back a few months.....
"Fortunately" my second PC had a hard drive failure a few days ago, so I copied the MeGUI folder from this PC to the other one and I now know to at least backup those log files before updating MeGUI there.
And those old files in the update_cache folder marked as obsolete..... I backed that folder up as soon as a saw it happen, but what should I expect there? I assume at some stage MeGUI will delete them all without asking?

Thanks.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 20:48   #4807  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
I have tried to reproduce the OnceClick profile button oddness with my virtual XP machine and there ii works also as expected. Are you able to upload your profiles which you use for the test?
I created two new profiles, as mine use my own encoder configurations, so they'd probably give you errors when you try to load them. These OneClick profiles use "scratchpad" encoder and avisynth presets, but the oddness hasn't changed.

no video encode profile:
Code:
<?xml version="1.0"?>
<GenericProfileOfOneClickSettings xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <Name>no video encode</Name>
  <Settings>
    <VideoProfileName>x264: *scratchpad*</VideoProfileName>
    <AvsProfileName>AviSynth: *scratchpad*</AvsProfileName>
    <PrerenderVideo>false</PrerenderVideo>
    <AudioProfileName>migrated</AudioProfileName>
    <AudioEncodingModeString>migrated</AudioEncodingModeString>
    <AudioSettingsString>
      <OneClickAudioSettings>
        <AudioEncodingModeString>Always</AudioEncodingModeString>
        <Language>[default]</Language>
        <Profile>FFmpeg AC-3: *scratchpad*</Profile>
        <UseFirstTrackOnly>true</UseFirstTrackOnly>
      </OneClickAudioSettings>
    </AudioSettingsString>
    <DontEncodeVideo>true</DontEncodeVideo>
    <SignalAR>false</SignalAR>
    <AutomaticDeinterlacing>false</AutomaticDeinterlacing>
    <AutoCrop>true</AutoCrop>
    <KeepInputResolution>true</KeepInputResolution>
    <OutputResolution>720</OutputResolution>
    <Filesize xsi:nil="true" />
    <SplitSize xsi:nil="true" />
    <ContainerCandidates>
      <string>AVI</string>
      <string>MKV</string>
    </ContainerCandidates>
    <LeadingName />
    <WorkingNameReplace />
    <WorkingNameReplaceWith />
    <UseChaptersMarks>true</UseChaptersMarks>
    <UseNoLanguagesAsFallback>false</UseNoLanguagesAsFallback>
    <DisableIntermediateMKV>false</DisableIntermediateMKV>
    <DefaultWorkingDirectory>D:\</DefaultWorkingDirectory>
    <DefaultOutputDirectory>D:\</DefaultOutputDirectory>
    <DefaultLanguage>English</DefaultLanguage>
    <DefaultAudioLanguageString>
      <string>English</string>
    </DefaultAudioLanguageString>
    <DefaultSubtitleLanguageString>
      <string>English</string>
    </DefaultSubtitleLanguageString>
    <IndexerPriorityString>
      <string>DGI</string>
      <string>DGM</string>
      <string>D2V</string>
      <string>LSMASH</string>
      <string>FFMS</string>
      <string>AVISOURCE</string>
    </IndexerPriorityString>
  </Settings>
</GenericProfileOfOneClickSettings>
with video encode profile:
Code:
<?xml version="1.0"?>
<GenericProfileOfOneClickSettings xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <Name>with video encode</Name>
  <Settings>
    <VideoProfileName>x264: *scratchpad*</VideoProfileName>
    <AvsProfileName>AviSynth: *scratchpad*</AvsProfileName>
    <PrerenderVideo>false</PrerenderVideo>
    <AudioProfileName>migrated</AudioProfileName>
    <AudioEncodingModeString>migrated</AudioEncodingModeString>
    <AudioSettingsString>
      <OneClickAudioSettings>
        <AudioEncodingModeString>Always</AudioEncodingModeString>
        <Language>[default]</Language>
        <Profile>FFmpeg AC-3: *scratchpad*</Profile>
        <UseFirstTrackOnly>true</UseFirstTrackOnly>
      </OneClickAudioSettings>
    </AudioSettingsString>
    <DontEncodeVideo>false</DontEncodeVideo>
    <SignalAR>false</SignalAR>
    <AutomaticDeinterlacing>false</AutomaticDeinterlacing>
    <AutoCrop>true</AutoCrop>
    <KeepInputResolution>false</KeepInputResolution>
    <OutputResolution>720</OutputResolution>
    <Filesize xsi:nil="true" />
    <SplitSize xsi:nil="true" />
    <ContainerCandidates>
      <string>AVI</string>
      <string>MKV</string>
    </ContainerCandidates>
    <LeadingName />
    <WorkingNameReplace />
    <WorkingNameReplaceWith />
    <UseChaptersMarks>true</UseChaptersMarks>
    <UseNoLanguagesAsFallback>false</UseNoLanguagesAsFallback>
    <DisableIntermediateMKV>false</DisableIntermediateMKV>
    <DefaultWorkingDirectory>D:\</DefaultWorkingDirectory>
    <DefaultOutputDirectory>D:\</DefaultOutputDirectory>
    <DefaultLanguage>English</DefaultLanguage>
    <DefaultAudioLanguageString>
      <string>English</string>
    </DefaultAudioLanguageString>
    <DefaultSubtitleLanguageString>
      <string>English</string>
    </DefaultSubtitleLanguageString>
    <IndexerPriorityString>
      <string>DGI</string>
      <string>DGM</string>
      <string>D2V</string>
      <string>LSMASH</string>
      <string>FFMS</string>
      <string>AVISOURCE</string>
    </IndexerPriorityString>
  </Settings>
</GenericProfileOfOneClickSettings>

Last edited by hello_hello; 27th September 2015 at 20:50.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 22:27   #4808  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
Seems the change to not delete the portable files when updating QAAC isn't working as expected. MeGUI is isn't deleting them, but it's changing their file extensions to "backup".
I need to test it with backup enabled.
EDIT: works as expected. are you sure qaac has been updated with build 2598? Or which portable files do you use?

Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
Could we have an option for MeGUI not to delete old files, such as old log files?
Mhm, I can merge this option with the backup option. So if backup is disabled it will delete the files, if not they stay.

Last edited by Zathor; 27th September 2015 at 22:52.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 22:47   #4809  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
MeGUI 2598 is deleting the SelectedProfiles.xml file when it runs (or when it closes) and as a result, the selected profiles function is broken. Edit: I tried copying SelectedProfiles.backup and renaming it to SelectedProfiles.html and the html file isn't being deleted when MeGUI starts any longer, but MeGUI seems to be ignoring it anyway. Something odd is going on there.
The file extension is xml
I found the problem and have fixed it locally.

Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
Creating backups for all the profiles, that's new isn't it? Is there a reason for doing so? (I'm just curious)
Yes, if the new xml file cannot be created the backup will be restored. But as this will be done in one step I should delete the backup files at the end.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 27th September 2015, 23:07   #4810  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
The file extension is xml
I found the problem and have fixed it locally.
I wrote xml the first time, but now I can't remember whether I renamed it xml or html for testing. Oh well.... you've found the problem anyway.

Thanks.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 17:21   #4811  |  Link
LeMoi
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: France
Posts: 358
With latest version (2598), every time I launch the program, my default video profile always changes to x264: Android G1, instead of the one i always use. This did'nt happen with previous versions...
LeMoi is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 18:51   #4812  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Code:
2601 [OneClick]             fixed DAR button behaviour
2600                        obsolete packages and log files will only be deleted if the backup option is disabled
2599 [Profile]              fixed unsaved selected profile (regression of 2590)
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:08   #4813  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Awesome! I haven't downloaded the update yet, but thanks!

So the OneClick DAR button problem..... I wasn't imagining it? What was the cause?

Cheers.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:10   #4814  |  Link
LeMoi
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: France
Posts: 358
Can't find the update yet with the MEGUI included updater?
LeMoi is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:12   #4815  |  Link
kotuwa
Registered User
 
Join Date: May 2012
Posts: 66
Today I updated MeGUI. Development Servers.
and faced a thing that I never faced yesterday. Not sure whether the reason is the updating it or something else changed in the system.

FFAudioSource failed to open a MKV file, that was opened successfully before updating.
It gives this message in the Log.

Code:
 
Failed opening the file with FFAudioSource(). Script error: There is no function named 'HelpMeRondaLoadPlugin'.
NicAudio, LWLibavAudioSource used for AC-3, LWLibavAudioSource used for MKV as FFAudioSource fails.

Any idea why, and how to fix!

:/
kotuwa is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:18   #4816  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
I need to test it with backup enabled.
EDIT: works as expected. are you sure qaac has been updated with build 2598? Or which portable files do you use?
Sorry, I missed your question earlier.
Yes, I'm sure QAAC was updated. It went through the "build 2598 is required" process on both PCs and restarted MeGUI before then updating QAAC.

QAAC is in the "MeGUI\tools\qaac" folder.
The portable files are located in "MeGUI\tools\qaac\QTfiles"
QTfiles has a subfolder: "MeGUI\tools\qaac\QTfiles\Microsoft.VC80.CRT"

All the files in the "QTfiles" and "Microsoft.VC80.CRT" folders had backup added as their file extension.

At least it's not just me this time.
http://forum.doom9.org/showthread.ph...28#post1740628

Last edited by hello_hello; 28th September 2015 at 23:21.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:24   #4817  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by kotuwa View Post
FFAudioSource failed to open a MKV file, that was opened successfully before updating.
Sorry, silly remaining code in the sources. It is now fixed with build 2602 (online on one of the two servers as the other is currently not available)
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 28th September 2015, 23:26   #4818  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
Sorry, I missed your question earlier.
Yes, I'm sure QAAC was updated. It went through the "build 2598 is required" process on both PCs and restarted MeGUI before then updating QAAC.

QAAC is in the "MeGUI\tools\qaac" folder.
The portable files are located in "MeGUI\tools\qaac\QTfiles"
QTfiles has a subfolder: "MeGUI\tools\qaac\QTfiles\Microsoft.VC80.CRT"

All the files in the "QTfiles" and "Microsoft.VC80.CRT" folders had backup added as their file extension.

At least it's not just me this time.
http://forum.doom9.org/showthread.ph...28#post1740628
I have all necessary files directly copied in the qaac directory without any subdirectories. Can you try that as well please? Btw I have used the recent makeportable script with the recent Itunes installer.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2015, 00:23   #4819  |  Link
kuchikirukia
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 434
Could we get finer control of x264 qcomp? In 2525 you can manually enter it in the box and it will enter it into the commandline, but MeGUI rounds to tenths it for display which gives a display mismatch (if you entered 0.65 you can't just look at the qcomp box to see what you have entered since it's now saying 0.7.), and the arrows move it by tenths. Considering the rather large effect, movement by hundredths makes more sense than tenths, and it should certainly display to hundredths. Going from qcomp of 0.6 to 0.7 can increase file size in CRF encoding upwards of 25%, and 0.8 is pretty much always going to be complete bloat, so going by tenths basically only gives you the option of, "Do I want qcomp 0.60 or 0.70?"

Last edited by kuchikirukia; 29th September 2015 at 00:26.
kuchikirukia is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2015, 03:46   #4820  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,969
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
I have all necessary files directly copied in the qaac directory without any subdirectories. Can you try that as well please? Btw I have used the recent makeportable script with the recent Itunes installer.
I tried that and some of the files had the extension backup added and some didn't. Here's a list of the extracted Apple files before re-installing QAAC:

From the QTfiles folder
ASL.dll
CoreAudioToolbox.dll
CoreFoundation.dll
icudt46.dll*
icuin40.dll*
icuuc40.dll*
libdispatch.dll
libicuin.dll
libicuuc.dll
objc.dll
pthreadVC2.dll*

From the Microsoft.VC80.CRT folder
Microsoft.VC80.CRT.manifest*
msvcp80.dll*
msvcr80.dll*

After copying all the files to the qaac directory and re-installing QAAC, the files marked with an asterisk were given a backup extension. The others weren't (as opposed to when they were left in the sub-directories and they were all given a backup extension).

The four original QAAC files in the QAAC folder remained, with a backup copy also created. I guess that's to be expected.
libsoxconvolver.dll
libsoxr.dll
qaac.exe
refalac.exe

I used makeportable and the QuickTime installer to extract the required files. I'm pretty sure it was makeportable 0.9 and QuickTime 7.7.7, but to be sure I downloaded them both again (QuickTime 7.7.8) and ran makeportable. Exactly the same files were extracted (still CoreAudioToolbox 7.9.8.3), just with more recent modified dates.
You're not using an old makeportable or QuickTime installer are you? I'm pretty sure the files extracted changed at some stage, but that was a fair while ago. Or does it extract different files for XP....

Cheers.

Last edited by hello_hello; 29th September 2015 at 04:25.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.