Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 21st August 2015, 19:18   #32641  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,782
Quote:
Originally Posted by Arm3nian View Post
Also, I don't think new gpu's like the 980ti or 950 even have drivers, on any operating system, that support d3d9 interop.
Using 853.30 or .49 d3d9 interop worked fine on my 980ti in Windows 10.
__________________
madVR options explained
Asmodian is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2015, 21:41   #32642  |  Link
amayra
Quality Checker
 
amayra's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 236
i manage to make madvr work in Wine 1.7.50 somehow but is crash later i will post log after they release "CSMT" and "staging" edition
__________________
I love Doom9
amayra is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2015, 22:33   #32643  |  Link
Akeno
Registered User
 
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, Washington
Posts: 53
This has been spanning on for the past couple of pages but can anyone give a short run down on what problems madVR has with windows 10?
So far, it sounds like nnedi3 still doesn't work on nvidia cards due to missing opencl implementation and something about d3d9 interop although I don't know what effects that has on madVR.
Akeno is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2015, 22:42   #32644  |  Link
Arm3nian
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Location: Las Vegas
Posts: 177
Quote:
Originally Posted by Asmodian View Post
Using 853.30 or .49 d3d9 interop worked fine on my 980ti in Windows 10.
Thanks worked for me also. Now that I've tried it, super-xbr looks identical to nnedi3 in chroma upscaling and image chroma and luma doubling watching bluray on a 4k screen. The only difference is that super-xbr doesn't turn my room into an oven.
Arm3nian is offline   Reply With Quote
Old 21st August 2015, 23:54   #32645  |  Link
noee
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 530
Quote:
Originally Posted by amayra View Post
i manage to make madvr work in Wine 1.7.50 somehow but is crash later i will post log after they release "CSMT" and "staging" edition
Start another thread, maybe in the Linux section....I'm trying the same thing....
__________________
Win7Ult || RX560/4G || Ryzen 5
noee is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 15:54   #32646  |  Link
Fadeout
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 150
Quick question: does anyone know why MadVR deinterlacing looks much better than Yadif on VLC and other applications?

Windows Media Player gives a similar result to MadVR, it's only Yadif that makes things less smooth. And this is a problem because I'm trying to encode the video to progressive, but the only options for the decoding only produce results that look like Yadif, and so everything is less smooth.
Fadeout is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 15:59   #32647  |  Link
nussman
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 215
madVR can use GPU Deinterlacing like WMP does.
nussman is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 16:08   #32648  |  Link
vivan
/人 ◕ ‿‿ ◕ 人\
 
Join Date: May 2011
Location: Russia
Posts: 649
Quote:
Originally Posted by Fadeout View Post
Windows Media Player gives a similar result to MadVR, it's only Yadif that makes things less smooth. And this is a problem because I'm trying to encode the video to progressive, but the only options for the decoding only produce results that look like Yadif, and so everything is less smooth.
Yadif is fast CPU deinterlacer, madVR and WMP use DXVA deinterlacing (GPU-based).

If you want proper offline deinterlacing - use QTGMC.
vivan is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 16:54   #32649  |  Link
Fadeout
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 150
I need to convert a video to 1080i to 1080p, but the quality is TERRIBLE.

Is there a way to get a similar input quality that I see in MadVR/WMP and use it in StaxRip or MediaCoder? Can't they use DXVA for decoding as well?
Fadeout is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 19:20   #32650  |  Link
e-t172
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 568
Quote:
Originally Posted by Fadeout View Post
Yadif that makes things less smooth
Are you sure you're using Yadif in "double framerate" mode? If not, that would explain why you find Yadif less smooth.
e-t172 is offline   Reply With Quote
Old 22nd August 2015, 19:32   #32651  |  Link
Fadeout
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 150
Quote:
Originally Posted by e-t172 View Post
Are you sure you're using Yadif in "double framerate" mode? If not, that would explain why you find Yadif less smooth.
Yeah, that seems the case.

When enabling Yadif within LAV Video options at 50/60 video mode I get the same smoothness I have normally, whereas in "film" mode I get the standard Yadif I usually see.

The problem is I cannot encode that properly.
Fadeout is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 02:08   #32652  |  Link
Dogway
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Has nnedi (doubling) some limitations? I can use it with the internal iGPU, but it fails to load with the nvidia card. The CPU is a N3540 and the card is a GT 820M.
Dogway is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 02:59   #32653  |  Link
vivan
/人 ◕ ‿‿ ◕ 人\
 
Join Date: May 2011
Location: Russia
Posts: 649
It requires feature (D3D9 OpenCL interop) that nvidia recently removed from drivers (at least for Windows 10).
http://forum.doom9.org/showpost.php?...ostcount=32210
vivan is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 03:05   #32654  |  Link
kuchikirukia
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 448
Is there a way to get MPC-HC's status window to show the video framerate when using madVR? It worked under XP, but ever since I upgraded to Windows 8.1 and then 10 it syncs to my monitor refresh rate. Using System Default renderer shows the correct frame rate.
I do a lot of encoding and having the frame rate is a big help when working with interlaced sources.

kuchikirukia is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 03:19   #32655  |  Link
Dogway
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Quote:
Originally Posted by vivan View Post
It requires feature (D3D9 OpenCL interop) that nvidia recently removed from drivers (at least for Windows 10).
http://forum.doom9.org/showpost.php?...ostcount=32210
Thanks for the help! Yes, nvidia at it again... : /
By chance do you know since what version they removed the feature, I'm going to do some searches in any case.

edit: These are the oldest drivers for Win10: 352.63 Beta and 352.84.
edit2: at least last version 355.60 includes what madshi claimed to be the proper way, "cl_khr_dx9_media_sharing", although I guess he has to work on it for nnedi come back.

Last edited by Dogway; 23rd August 2015 at 04:03.
Dogway is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 03:40   #32656  |  Link
zvans18
Registered User
 
zvans18's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 22
i seem to have a problem where when nnedi3 quadrupling and SR is enabled, the chroma changes to jinc, but when SR is disabled it's back to nnedi3 like it's supposed to be

madvr 88.21 + mpc-hc 1.7.9 x64
win 8.1 with 355.60
__________________
Windows 10 // i7-8700k + GTX 1080 SLI // MPC-BE x64 + LAV + XySubFilter

Last edited by zvans18; 23rd August 2015 at 06:59.
zvans18 is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 05:07   #32657  |  Link
Dogway
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Update, couldn't get the above versions (352.63 Beta and 352.84 -notebook versions here-) to recognize my card (820M) on Windows10, but 353.30 did and there nnedi works, but as noted before only if I choose DXVA on LAV Video, well I can't see why not. Yet the 820M is very underpowered, it struggles to keep up with nnedi16 (only luma), but that's another story.


BTW, is it possible to include duration to profile rules?

Last edited by Dogway; 23rd August 2015 at 09:27.
Dogway is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 07:37   #32658  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,782
Quote:
Originally Posted by Akeno View Post
This has been spanning on for the past couple of pages but can anyone give a short run down on what problems madVR has with windows 10?
So far, it sounds like nnedi3 still doesn't work on nvidia cards due to missing opencl implementation and something about d3d9 interop although I don't know what effects that has on madVR.
Nvidia removed the opencl to dxd9 interop function in the newer drivers for Windows 10 so madVR's implementation of NNEDI3 no longer works.

The two issues are actually the same issue, only NNEDI3 is affected.
__________________
madVR options explained
Asmodian is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 10:17   #32659  |  Link
Sunset1982
Registered User
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 277
is there a suggestion for a good noise reduction in mpc-hc?

Since i upscale my files to my 4k screen the noise increased a lot and madvr doesnt have noise reduction options. So what to use for nr?
__________________
Intel i5 6600, 16 GB DDR4, AMD Vega RX56 8 GB, Windows 10 x64, Kodi DS Player 17.6, MadVR (x64), LAV Filters (x64), XySubfilter .746 (x64)
LG 4K OLED (65C8D), Denon X-4200 AVR, Dali Zensor 5.1 Set
Sunset1982 is offline   Reply With Quote
Old 23rd August 2015, 10:55   #32660  |  Link
Sunset1982
Registered User
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 277
Switched back to Win 7 and catalyst 14.12. But noticed some problems with madvr 0.88.21.

watched a movie yesterday and while playing it in fullscreen exclusive mode (D3D11, 10 Bit) the screen suddenly went black. Sound and movie seemed to play on, but no picture. Had to exit fse to windowed and switched back to fse, that fixed it. Was the second time i had this strange bug.

Today I tried to switche back to D3D9, 8 Bit mode, but can't get a picture in fse. Don't know why. When I got some time i will try to switch back to 0.88.16 or 0.87.21 and see if it still exists.



btw: should windowed overlay mode work on AMD cards? when I select it, it shows: "windowed overlay is not supported"
__________________
Intel i5 6600, 16 GB DDR4, AMD Vega RX56 8 GB, Windows 10 x64, Kodi DS Player 17.6, MadVR (x64), LAV Filters (x64), XySubfilter .746 (x64)
LG 4K OLED (65C8D), Denon X-4200 AVR, Dali Zensor 5.1 Set
Sunset1982 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 18:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.