Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > High Efficiency Video Coding (HEVC)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 23rd November 2019, 16:25   #1  |  Link
TEB
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Palmcoast of Norway
Posts: 329
X265 slow encoding

hi, ive been doing a few encodes lately on my lab-encoder and im getting abmysal encoding speeds connected to the ffmpeg+x265 not using all the cpu capacity:

HW: Dual Intel Silver 4118 (20cores + 20HT cores), RHEL 7.7
sourcefile is a 422hq Prores file
ffmpeg is the latest gitpull from yesterday

Result: encoding at 1fps speed 0.04x
Machine has a load of 2 (40cores..??), almost all cpu cores are idle

./ffmpeg -loglevel verbose -i file_p25.mov -strict -1 -vf format=yuv420p10 -codec:v libx265 -x265-params keyint=100:min-keyint=100:no-open-gop=1 -level 4.1 -preset veryslow -crf 16 -profile:v main10 -y xtemp3_P6slow_nolimit_max.ts

Anyone know whats going on?
TEB is offline   Reply With Quote
Old 23rd November 2019, 16:32   #2  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 7,228
Add --ctu 16 or just just ripbot264 in distributed encoding mode
Atak_Snajpera is online now   Reply With Quote
Old 23rd November 2019, 17:13   #3  |  Link
TEB
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Palmcoast of Norway
Posts: 329
thx! It seems that by moving from veryslow to normal, i get a much better utilization of the cores..
TEB is offline   Reply With Quote
Old 24th November 2019, 00:50   #4  |  Link
Greenhorn
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by TEB View Post
hi, ive been doing a few encodes lately on my lab-encoder and im getting abmysal encoding speeds connected to the ffmpeg+x265 not using all the cpu capacity:

HW: Dual Intel Silver 4118 (20cores + 20HT cores), RHEL 7.7
sourcefile is a 422hq Prores file
ffmpeg is the latest gitpull from yesterday

Result: encoding at 1fps speed 0.04x
Machine has a load of 2 (40cores..??), almost all cpu cores are idle

./ffmpeg -loglevel verbose -i file_p25.mov -strict -1 -vf format=yuv420p10 -codec:v libx265 -x265-params keyint=100:min-keyint=100:no-open-gop=1 -level 4.1 -preset veryslow -crf 16 -profile:v main10 -y xtemp3_P6slow_nolimit_max.ts

Anyone know whats going on?
If you want to encode at the higher presets, you can also try enabling --pmode for a large boost to utilization. (It'll actually decrease performance at the lower presets.)
Greenhorn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.