Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 13th May 2019, 13:17   #421  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,476
Yeah, decoding 4Kp50 HEVC to raw bitstream should be easy for the GT 1030. So either HW decoding is not activated or other parts are too slow. E.g. copying the frames from/to GPU/memory, scaling, tonemapping.
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 17:01   #422  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
HW decoding is on. I've tried it with mpv and with mpc/madvr and in either case it looks rather jerky to me, in particular starting at 1:50.

My task manager:

https://postimg.cc/bdBCdHJL
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 17:03   #423  |  Link
NikosD
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Athens, Greece
Posts: 2,636
He doesn't have GT 1030 yet.

Actually, he doesn't have any nVidia card or any other discrete card, if I understood correctly.

He just expressed his doubts regarding GT 1030.

Update:

So, you have a GT 1030 in your hands not capable of playing this clip.
Weird.

Update 2:
Try MPC-HC or PotPlayer in DXVA2 native mode.

Update 3:
No madVR for GT 1030.
Try EVR/ EVR-CP
__________________
Win 10 x64 (18362.388) - Core i3-9100F - nVidia 1660 (436.15)
HEVC decoding benchmarks
H.264 DXVA Benchmarks for all

Last edited by NikosD; 13th May 2019 at 17:11.
NikosD is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 17:30   #424  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
I have/use a GT 1030. No matter which player I use, this file always don't look smooth but jerky, I mean it's watchable, it just don't look particularly great, maybe I've too high expectations. I didn't notice a difference between mpv and mpc.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 19:32   #425  |  Link
Natty
Noob
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 209
thank you for staxrip 2.0.1.1..loading times and filter editing is fast like before. everything is so smooth. just 1 issue. true hd was demuxed as mka file. fixed that by old mediainfo dll. thanks.
Natty is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 20:28   #426  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Many audio streams were de-muxed as mka and still some might be.

MediaInfo never had issues or breaking changes all the years except recently breaking many things in staxrip. I'm not sure but I think it was announced many years ago that when the major version changes (18 -> 19) there will be breaking changes. For me that's fine as I think modernizing things makes sense. First I thought Revan introduced a bug but now after seeing some of his improvements and changes I think he did very well. There was this ffms2 memory leak but I also learned this the hard way some years ago, for a long time I was thinking the leek is in staxrip. Some things were slowed down because of many new filters were added and the original code base didn't scale well.

I'm not sure I have a true hd test file because I wiped out my entire test file collection when I announced that I will give up staxrip maintenance. I'll see if I can find some true hd files.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 20:35   #427  |  Link
Natty
Noob
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 209
i think there might be some memory leak still, after using preview window a few times, stax was using around 500 MB in idle state.

the detailed progress bar is great, shows estimated size and all thanks

adding new job, editing filters are now very smooth, i am loving it.
Natty is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 21:00   #428  |  Link
NikosD
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Athens, Greece
Posts: 2,636
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
I have/use a GT 1030. No matter which player I use, this file always don't look smooth but jerky, I mean it's watchable, it just don't look particularly great, maybe I've too high expectations. I didn't notice a difference between mpv and mpc.
I downloaded the HUGE file and tried MPC-HC using LAV Video in NVCUVID mode with my GTX 1660.

Well, the GPU clock is the lowest (base) clock of 1530MHz (Video clock 1410 MHz) and the Video Engine load is ~15% all the time.

GPU load is ~17 %.

I tried also a different system, a Skylake Core i5 in SW mode using its iGPU and although the CPU can decode the clip ~70fps in renderless mode, using the EVR-CP renderer the iGPU can't go more than 25 fps.

Using a discrete GPU like GT 1030, you shouldn't have any problems with an "easy" renderer (forget madVR)

Did you try EVR/ EVR-CP ?
__________________
Win 10 x64 (18362.388) - Core i3-9100F - nVidia 1660 (436.15)
HEVC decoding benchmarks
H.264 DXVA Benchmarks for all
NikosD is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 21:05   #429  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Quote:
i think there might be some memory leak still, after using preview window a few times, stax was using around 500 MB in idle state.
If it happens with all filters it might be staxrip issue, otherwise it's likely caused by a certain filter.

Quote:
the detailed progress bar is great, shows estimated size and all thanks
I like that too, most likely x265 does that, otherwise it was implemented by Revan.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 21:17   #430  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Quote:
Did you try EVR/ EVR-CP ?
2 GB being huge?

I did try EVR-CP in mpc but it did not really look better.

At some time I might buy a better card if I can find a small one with Turing encoding and 75 W.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 23:14   #431  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 116
Quote:
Originally Posted by Natty View Post
i think there might be some memory leak still, after using preview window a few times, stax was using around 500 MB in idle state.

the detailed progress bar is great, shows estimated size and all thanks

adding new job, editing filters are now very smooth, i am loving it.
Is there a new release?

Sent from my SM-G965U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2019, 23:56   #432  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Quote:
Originally Posted by jlw_4049 View Post
Is there a new release?

Sent from my SM-G965U1 using Tapatalk
The latest is 2.0.1.1

https://github.com/staxrip/staxrip/b...r/changelog.md
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 04:25   #433  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 116
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
Oh nice. Am I still able to do 4k HDR encodes with ffvideosource?

Sent from my SM-G965U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 06:51   #434  |  Link
frenchfries
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
Hey Stax

Are there any issues in applying your releases over Revans? I.e. are they compatible. It looks like you merged in his changes but I'm not sure.
frenchfries is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 12:58   #435  |  Link
Havokdan
Registered User
 
Havokdan's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Gurupi, Tocantins, Brasil
Posts: 196
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
Stable or test build?
Havokdan is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 16:29   #436  |  Link
wallander
Registered User
 
Join Date: May 2017
Posts: 11
Hallo stax76,

thank you for the new version 2.0.1.0.
I encode since many years all my TV-series captures with staxrip and x264, quality 22 and mp3 audio (compatibility).
Now I have a problem with ffmpeg encoder.
There is the following error:

Quote:
Error Audio encoding 1 using ffmpeg 2019-05-12 (Wolfberry built) (2.0.1.0)

Audio encoding 1 using ffmpeg 2019-05-12 (Wolfberry built) failed with exit code: 1 (0x1)

The exit code might be a system error code: STATUS_WAIT_1

The exit code might be a system error code: Unzulässige Funktion.


------ Audio encoding 1 using ffmpeg 2019-05-12 (Wolfberry built) ------

D:\PortableSuite\Video\StaxRip-x64-2.0.1.0-stable\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe -i "G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen.mpa" -c:a libmp3lame -q:a 6 -af volume=3.3dB -y -hide_banner "G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen_temp\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen_a1.mp3"

[mp3 @ 000002f4e1f2b080] Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate
Input #0, mp3, from 'G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen.mpa':
Duration: 00:40:34.68, start: 0.000000, bitrate: 192 kb/s
Stream #0:0: Audio: mp2, 48000 Hz, stereo, fltp, 192 kb/s
Unknown encoder 'libmp3lame'



StaxRip.ErrorAbortException: Audio encoding 1 using ffmpeg 2019-05-12 (Wolfberry built) failed with exit code: 1 (0x1)

The exit code might be a system error code: STATUS_WAIT_1

The exit code might be a system error code: Unzulässige Funktion.


------ Audio encoding 1 using ffmpeg 2019-05-12 (Wolfberry built) ------

D:\PortableSuite\Video\StaxRip-x64-2.0.1.0-stable\Apps\Encoders\ffmpeg\ffmpeg.exe -i "G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen.mpa" -c:a libmp3lame -q:a 6 -af volume=3.3dB -y -hide_banner "G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen_temp\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen_a1.mp3"

[mp3 @ 000002f4e1f2b080] Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate
Input #0, mp3, from 'G:\Cut\This is us.S03.E08 Feiertagssituationen.mpa':
Duration: 00:40:34.68, start: 0.000000, bitrate: 192 kb/s
Stream #0:0: Audio: mp2, 48000 Hz, stereo, fltp, 192 kb/s
Unknown encoder 'libmp3lame'


bei StaxRip.Proc.Start() in C:\Users\frank\Daten\Projekte\VB\staxrip\General\Proc.vb:Zeile 338.
bei StaxRip.GUIAudioProfile.Encode() in C:\Users\frank\Daten\Projekte\VB\staxrip\General\AudioProfile.vb:Zeile 664.
bei StaxRip.GlobalClass._Closure$__._Lambda$__31-0() in C:\Users\frank\Daten\Projekte\VB\staxrip\General\GlobalClass.vb:Zeile 105.
bei System.Threading.Tasks.Parallel.<>c__DisplayClass4_0.<Invoke>b__0()
--- Ende der Stapelüberwachung vom vorhergehenden Ort, an dem die Ausnahme ausgelöst wurde ---
bei System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
bei StaxRip.GlobalClass.ProcessJob(String jobPath) in C:\Users\frank\Daten\Projekte\VB\staxrip\General\GlobalClass.vb:Zeile 137.
What's the problem.
Can sombody help me?

Thanks
wallander is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 20:22   #437  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Quote:
Oh nice. Am I still able to do 4k HDR encodes with ffvideosource?
I don't have much expertise regarding HDR, Revan did much work in this area, if it relies on ffms2 then I would rather use VapourSynth because it has a much newer ffms2 built.

Quote:
Are there any issues in applying your releases over Revans? I.e. are they compatible. It looks like you merged in his changes but I'm not sure.
I don't think there are issues, I think all of Revans improvements are present.

Quote:
Stable or test build?
Test built should be fairly stable.

Quote:
I encode since many years all my TV-series captures with staxrip and x264, quality 22 and mp3 audio (compatibility).
Apparently Wolfberry didn't enable --enable-libmp3lame, I've requested it for the next built.

https://forum.doom9.org/showthread.p...04#post1874404

You can download a static x64 ffmpeg built with enabled --enable-libmp3lame here:

https://ffmpeg.zeranoe.com/builds
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 23:21   #438  |  Link
Natty
Noob
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 209
earlier mediainfo demuxed dtshdma as .dtsma and 2.0.2.2 demuxed it as .dtshd.
encodes fine, but not sure if its a correct method.
Natty is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2019, 23:58   #439  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Germany
Posts: 5,757
Quote:
Originally Posted by Natty View Post
earlier mediainfo demuxed dtshdma as .dtsma and 2.0.2.2 demuxed it as .dtshd.
encodes fine, but not sure if its a correct method.
dtshd file extension should be fine for DTS Master Audio.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 15th May 2019, 02:06   #440  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 116
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
dtshd file extension should be fine for DTS Master Audio.
With VapourSynth how can I use a code like SelectRangeEvery(x,x)?
jlw_4049 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aac, hdr, hevc, staxrip, x265

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 12:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.