Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 7th December 2017, 09:16   #2741  |  Link
Vesdaris
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by JohnLai View Post
Dont select VBR HQ with the CQ mode setting, otherwise, you will get full 17500kbps or 38400kbps all the way and ended up with huge file size.

CQ mode only work with standard VBR.
I use the settings like on the image I posted above (found it in this thread), only with VBR HQ instead of VBR and so far it's been working fine.No huge files\bitrates.
Vesdaris is offline   Reply With Quote
Old 9th December 2017, 23:34   #2742  |  Link
davidm71
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 1
Are your fans spinning?

Using Staxrip and NVenc and it says my Video Engine is at 97% load on my GTX 1060 but my fans aren't spinning on my video card! Is this normal??

Max temps in the low 60's. Also like the last few you asked what are your 2500 bps quality settings? Staxrip doesn't have a 2-pass mode?

Thanks
davidm71 is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 00:51   #2743  |  Link
gonca
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: Scarborough, Canada
Posts: 718
Trying to process a 10 bit video with StaxRip and getting an error
I'm sure its just user caused, so if someone can point out my error it would be appreciated.
Error
Quote:
avs: invalid colorformat.
Failed to open input file.
AVS script
Quote:
LoadPlugin("C:\Program Files (Portable)\dgdecnv\x64 Binaries\DGDecodeNV.dll")
DGSource("I:\xxxxx.dgi", fieldop=0, fulldepth=true)
CMD line
Quote:
"C:\Program Files (Portable)\StaxRip\Apps\NVEnc\NVEncC64.exe" --vbrhq 38400 --codec h265 --preset quality --level 5.1 --output-depth 10 --weightp --ref 5 --gop-len 24 --lookahead 32 --qp-init 1 --max-bitrate 38400 --vbr-quality 25 --aq --cuda-schedule auto --colormatrix bt2020nc --colorprim bt2020 --transfer bt2020-10 --mv-precision q-pel --cabac -i -o W:\TEMP\%source_name%_temp\_out.h265
Thank you
gonca is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 04:29   #2744  |  Link
craigpro
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 41
nvidia drivers 388.13 still have API error with nvencc
craigpro is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 05:14   #2745  |  Link
JohnLai
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 437
Quote:
Originally Posted by Vesdaris View Post
I use the settings like on the image I posted above (found it in this thread), only with VBR HQ instead of VBR and so far it's been working fine.No huge files\bitrates.
I got a feeling that your Initial QP ain't set to 1.........

Quote:
Originally Posted by davidm71 View Post
Using Staxrip and NVenc and it says my Video Engine is at 97% load on my GTX 1060 but my fans aren't spinning on my video card! Is this normal??

Max temps in the low 60's. Also like the last few you asked what are your 2500 bps quality settings? Staxrip doesn't have a 2-pass mode?

Thanks
=.= Let just say NVENCC two pass isn't what you think it is........

MSI GTX 1060? I read it only start to spin the fan once it reach 62'C. There is one manufacturer who set the fan to spin at 65'C too, but I can't remember which. To be sure, try manually adjust the fan speed to verify if it is fan hardware issue. Can't discount the possibility.

Because nvenc chip (pascal) doesn't support B-Frame, depending on resolution/framerate/scene, 2500kbps might be a bad or good idea.....

2500kbps with DVD resolution is fine.
720p 30fps is still acceptable.
1080p 30fps with 2500kbps? Unless it is animation or the content has a lot of static scene......don't bother.

General rule: Follow https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=en youtube bitrate recommendation, but with a bit twist. Youtube bitrate recommendation is for H264. Since you are using HEVC, well, divide those values by 2? However, since Nvenc chip doesn't support b-frame, so....better set 60-70% of youtube recommended bitrates/resolution/framerate.


Quote:
Originally Posted by craigpro View Post
nvidia drivers 388.13 still have API error with nvencc
Yup...didn't I type that version in the screenshot? As far as nvidia concerned, it is fixed in their bug report database. I kinda lazy to report/inform the issue still exists. Anyone wanna inform nvidia instead?
JohnLai is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 09:47   #2746  |  Link
impei
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Two pass nvenc

Quote:
=.= Let just say NVENCC two pass isn't what you think it is........
How is it different than x264 two pass?
impei is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 11:13   #2747  |  Link
JohnLai
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 437
Quote:
Originally Posted by impei View Post
How is it different than x264 two pass?

Copy paste from afterdawn and Nvidia documentation

x265/x264 multi-pass
The video encoder analyzes the video many times from the beginning to the end before the actual encoding process.

Nvenc
In 2-pass rate control modes, NVENC estimates the complexity of the frame to be encoded and determines bit distribution across the frame in the first pass. In the second pass, NVENC actually encodes macroblocks in the frame using the distribution determined in the first pass.

Last edited by JohnLai; 10th December 2017 at 11:16.
JohnLai is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2017, 13:01   #2748  |  Link
NikosD
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Athens, Greece
Posts: 2,311
Quote:
Originally Posted by davidm71 View Post
Using Staxrip and NVenc and it says my Video Engine is at 97% load on my GTX 1060 but my fans aren't spinning on my video card! Is this normal??

Max temps in the low 60's.
The video engine chip inside the GPU, is a very small piece of hardware compared to the whole GPU chip.

So, even after using that chip to 100% for hours, don't expect to push GPU Temps high enough to trigger the spinning of fans, especially in winter and inside a cool case.

The behavior of your card is normal.
__________________
Win 10 x64 (16299.19) - Core i3-4170/ iGPU HD 4400 (v.4835)
HEVC decoding benchmarks
H.264 DXVA Benchmarks for all
NikosD is offline   Reply With Quote
Old 12th December 2017, 14:57   #2749  |  Link
videoh
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 326
Quote:
Originally Posted by gonca View Post
Trying to process a 10 bit video with StaxRip and getting an error I'm sure its just user caused, so if someone can point out my error it would be appreciated.

Error:

avs: invalid colorformat.
Failed to open input file.
NVEncC supports only 8 bit for AVS input. If you must use DGSource then you can use VPY input.

Also, it would be worth asking Rigaya if he can support full depth for AVS input.
videoh is offline   Reply With Quote
Old 12th December 2017, 22:51   #2750  |  Link
gonca
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: Scarborough, Canada
Posts: 718
Quote:
Originally Posted by videoh View Post
NVEncC supports only 8 bit for AVS input. If you must use DGSource then you can use VPY input.

Also, it would be worth asking Rigaya if he can support full depth for AVS input.
Yes, I must use DGSource
gonca is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 07:56   #2751  |  Link
thomy21
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
I got this error message. Can anyone tell me what the problem is?

------------------ Error Muxing using mkvmerge 17.0.0 ------------------

Muxing using mkvmerge 17.0.0 failed with exit code: 2 (0x2)

The exit code might be a system error code: STATUS_WAIT_2

The exit code might be a system error code: Das System kann die angegebene Datei nicht finden.

The file could not be opened for reading, or there was not enough data to parse its headers.

--------------------- Muxing using mkvmerge 17.0.0 ---------------------

The file could not be opened for reading, or there was not enough data to parse its headers.
thomy21 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 16:29   #2752  |  Link
Zetti
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 58
FFmpeg v3.4.1 is released.
Zetti is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.