Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 19th December 2013, 02:50   #1  |  Link
ect5150
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 39
MeGUI Audio Encoding Error

Hello all! Just asking if I can get some suggestions on what might be going wrong. I'm getting the following error when encoding audio via NeroAacEnc (full log below):
Code:
-[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] An error occurred
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Exception message: The pipe has been ended.
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Stacktrace
---[NoImage]    at System.IO.__Error.WinIOError(Int32 errorCode, String maybeFullPath)
---[NoImage]    at System.IO.FileStream.WriteCore(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
---[NoImage]    at System.IO.FileStream.Write(Byte[] array, Int32 offset, Int32 count)
---[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.encode()
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Inner exception: null
My scenario is simply ripping a BluRay and encoding it to my own liking. No problems with video, but encoding the dts/wav/w64/etc... is always giving me the above error. I am trying to use neroAacEnc to encode to an aac with roughly 384000 bits/sec.

I will say I can use eac3to options during the HD Stream Extraction to target quality and have no problems - but it's just a problem that I would like to take care of since I don't understand what is causing it.

Other threads with a similar error usually seem to have an unsupported sample rate, but I don't think that that's the problem. Any help/suggestions would greatly be appreciated. Thank you for your time.

Full log:
Code:
---[Information] Channels: 6
---[Information] ChannelsString: 6 channels
---[Information] ChannelPositionsString2: 3/2/0.1
---[Information] BitRateMode: CBR
---[Information] Delay: 
---[Information] Title:
---[Information] Language: 
---[Information] LanguageString: 
---[Information] Default: 
---[Information] DefaultString: 
---[Information] Forced: 
---[Information] ForcedString: 
-[Information] [12/18/2013 8:29:53 PM] Trying to open the file with NicAudio
-[Information] [12/18/2013 8:29:56 PM] Successfully opened the file with NicAudio
-[Information] [12/18/2013 8:29:56 PM] Avisynth script
--[NoImage] LoadPlugin("C:\Video\Programs\megui\tools\avisynth_plugin\NicAudio.dll")
--[NoImage] RaWavSource("C:\Video\Images\MainMovie\34255889_PRESTIGE_NA\BDMV\STREAM\T4_Audio - English.w64", 2)
--[NoImage] return last
-[Information] [12/18/2013 8:29:56 PM] Commandline used: -ignorelength -br 384000 -if - -of "{0}"
-[Information] [12/18/2013 8:29:56 PM] Avisynth script environment opened
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Script loaded
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Output Decoder
--[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Channels: 6
--[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Bits per sample: 24
--[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Sample rate: 48000
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Job commandline: C:\Video\Programs\megui\tools\neroAacEnc\neroAacEnc.exe -ignorelength
-br 384000 -if - -of "C:\Video\Images\MainMovie\34255889_PRESTIGE_NA\BDMV\STREAM\T4_Audio - English.mp4"
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Process started
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Standard output stream
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] ERROR: error while encoding frame
-[Information] [12/18/2013 8:29:58 PM] Standard error stream
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *************************************************************
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *                                                           *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  Nero AAC Encoder                                         *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  Copyright 2009 Nero AG                                   *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  All Rights Reserved Worldwide                            *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *                                                           *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  Package build date: Feb 18 2010                          *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  Package version:    1.5.4.0                              *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *                                                           *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *  See -help for a complete list of available parameters.   *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *                                                           *
--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] *************************************************************
-[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] An error occurred
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Exception message: The pipe has been ended.
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Stacktrace
---[NoImage]    at System.IO.__Error.WinIOError(Int32 errorCode, String maybeFullPath)
---[NoImage]    at System.IO.FileStream.WriteCore(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
---[NoImage]    at System.IO.FileStream.Write(Byte[] array, Int32 offset, Int32 count)
---[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.encode()
--[Error] [12/18/2013 8:29:59 PM] Inner exception: null
-[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] Job completed
ect5150 is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2013, 10:28   #2  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,916
I think the relevant info about the error is:

--[Information] [12/18/2013 8:29:59 PM] ERROR: error while encoding frame

Seems than NeroAacEnc have problems when try encode a particular frame, sometimes is because not enough bitrate allowed, here (384 Kb/s) is high but if work with "target quality" can be the problem.

Try encode with Variable Bitrate (Q=0,5).
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2013, 14:50   #3  |  Link
ect5150
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 39
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Try encode with Variable Bitrate (Q=0,5).
That worked. So the problem must be with the specific stream and NeroAacEnc itself?

This led me to run a command line 2-pass encode with a WAV file from the audio as well. I will report the 2-pass encode worked and allowed me to specificy the bitrate (384000 for what I wanted).
Code:
neroAacEnc.exe -ignorelength -2pass -br 384000 -if "ENGLISH.wav" -of "ENGLISH.mp4"
If anyone else ever has the problem, that is another potential solution for them.

Thanks so much for the help!
ect5150 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.