Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > Avisynth Usage

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 7th June 2018, 21:40   #561  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,438
Frequently asked question all over the internet: "couldn't locate a decompressor for FourCC 'MJPG'" => you have to install an MJPG VfW codec, e.g. Cedocida.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 7th June 2018, 22:00   #562  |  Link
jmartinr
Registered User
 
jmartinr's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Enschede, NL
Posts: 286
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
Frequently asked question all over the internet: "couldn't locate a decompressor for FourCC 'MJPG'" => you have to install an MJPG VfW codec, e.g. Cedocida.
Cedocida is a DV codec. Wrong example.
__________________
Roelofs Coaching
jmartinr is offline   Reply With Quote
Old 7th June 2018, 22:13   #563  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,438
Sorry, I had in mind that it is a combined codec... sieve mind.

Well, a quite good and free MJPG VfW codec would be part of ffvfw in ffdshow; but in general, ffdshow is obsolete as DirectShow filters. Maybe via custom installation.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 7th June 2018, 22:30   #564  |  Link
manono
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
Location: Hawaii
Posts: 7,147
Quote:
Originally Posted by heartagram View Post
AviSource gives an error. something like "Avisource couldnt locate a decompressor for fourcc mjpg".
Then you probably should install the ffdshow decoder:

Quote:
ffdshow is an advanced DirectShow filter and Video for Windows codec (VFW) codec that supports many audio and video formats. For example: H.264, MPEG-4, MPEG-2, H.263, VP3, VP6, Theora, MJPEG, SVQ3, MP3, AC3, DTS, E-AC3, AAC, and Vorbis.
That's what I'm using. I forgot that AviSource won't decode MJPEG without some sort of additional codec and I apologize.

Quote:
No i'm not planning to make dvd.
Then I'm not quite sure why you're making them 720x576. If you want square pixel (?), then that's not it. The guy resized them wrongly to begin with (given that VHS tapes follow ITU resizing). And, based purely on the sample, that 22 crop on the right is way too much. I get 12 or so. I get about 8 on the bottom. Is it cropped more elsewhere?

Quote:
any ideas for the encoding option?
Sorry, but I've never used it. Others might have some MeGUI advice to share. What's the intended output format? MKV with x264 video and AAC audio?
manono is offline   Reply With Quote
Old 7th June 2018, 23:15   #565  |  Link
heartagram
Registered User
 
Join Date: May 2018
Posts: 9
hmm strange. I do have installed ffdshow decoder. i'll have to re-check the settings or re-install.

I check also the crop sides. In the first minute of the video right side is way too much off so thats why i have set 22. A few minutes later can be set to 12. (acutally exactly after the intro part). I did not notice this before.

Yes thats what Megui has as a output - mkv x264, not sure about aac audio
heartagram is offline   Reply With Quote
Old 8th June 2018, 09:53   #566  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,438
Simply installing an ffdshow package is often not enough.

a) You have to tell apart the VfW codec (ffvfw) from the DirectShow filter (ffdshow).
b) You have to enable the decoders you want it to be responsible for. Here, in the "Decoder" page of the "VFW Configuration" (I believe that has a yellow icon in the start menu), set "MJPG" to "libavcodec". You can't use 64-bit AviSynth+ with a 32-bit version of ffdshow/ffvfw.
c) On some systems with many other VfW codecs already installed, enabling VfW codecs for several FourCC's in ffvfw is not reliable, possibly caused by incorrect entries in the registry. Happens only rarely, but happened to me already. I vaguely remember that a cleaner tool exists, but not anymore who made it, may have been shipped with an older Xvid installer... Fixing this manually in the registry was not too hard, I explained that somewhere before for raw YUV FourCC's. No panic. Usually it works.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 4th July 2018, 02:43   #567  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,020
new QTGMC https://pastebin.com/AYeN23YY, you will need https://pastebin.com/fU2a3Mqy unless you set tv_range=false

didn't fully test it so I will wait for feedbacks before I put it in the 1st post
__________________
My Avisynth Stuff

Last edited by real.finder; 4th July 2018 at 02:56.
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 4th July 2018, 03:50   #568  |  Link
kuchikirukia
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 397
I have an interlaced Blu-ray up next so I'll take a look at it.

Do you know if the instability requiring a funky trim command to stop QTGMC from slowing down was ever fixed?
kuchikirukia is offline   Reply With Quote
Old 4th July 2018, 14:13   #569  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,020
Quote:
Originally Posted by kuchikirukia View Post
I have an interlaced Blu-ray up next so I'll take a look at it.

Do you know if the instability requiring a funky trim command to stop QTGMC from slowing down was ever fixed?
it's not QTGMC bug, it's something in avs cache or in some plugin's, QTGMC is just wraps some functions from avs and it's plugins, no more no less
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 00:19   #570  |  Link
Deihnyx
Registered User
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 3
Hello everyone,

I'm having some issues with QTGMC... not sure where that comes from since I'm using all the latest plugins (except for masktools, using v2.2.14 because .16 was making everything much darker?).

I see the problem with basically all the episodes from Dr Who season 6 (AVC interleaved fields) i'm trying to deinterlace. Frames are skipped here and there. In a few cases, the same couple frame repeats two or three times.
It causes the sound to desync progressively.
One example I've been able to reproduce every single time happens at 42" on the first episode "The Impossible Astronaut", when the astronaut points his finger at the doctor and Amy quickly turns back, the image slows down and display 1 frame/second for about 5 seconds.
It happens with the preset "slow" for this specific case, but not with the preset "medium". Although medium has issues in other episodes...

I am not sure what to do, back when I did Season 5 (VC1 interlaced) a few months ago I used the old version of the script from the old threat, and didn't have these problems. After reinstalling my computer and trying to use the newer script and plugins, this happens constantly.

The script I use is simply:
Quote:
DirectShowSource("file.mkv",audio=false)
QTGMC( Preset="Medium" )
SelectEven()
Or with preset "Slow"

Does anyone has an idea why this might occur?

Thanks!
Deihnyx is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 01:31   #571  |  Link
magiblot
Eurobeat Fan
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 77
Quote:
Originally Posted by Deihnyx View Post

Does anyone has an idea why this might occur?

Thanks!
I see some details in your script that should be taken care of before worrying about QTGMC:

1. DirectShowSource and AVC: DirectShowSource is not frame-accurate for AVC sources. Try another source filter, such as FFMS2 or LWLibavVideoSource. These two don't load audio by default.

2. Field order: is the interlacing Top Field First or Bottom Field First? Use AssumeTFF() or AssumeBFF() accordingly before deinterlacing. To know the field order, just make a script like this:
Code:
FFMS2("file.mkv")
AssumeTFF()
SeparateFields()
Play the script frame by frame. If everything moves back and forth, then you should use AssumeBFF() instead.

3. Telecine: is the source a 24fps->30fps telecine? If your source video runs at 30 fps, try the following functions instead of QTGMC:
Code:
TFM(pp=0)
TDecimate()
If the video isn't interlaced anymore and it plays smoothly, then deinterlacing was unnecessary.

Cheers.

PS.: In addition, it would be useful to know your version of AviSynth (see the output of Version()) and you should make sure that there are no old plugins being loaded without you knowing.

Last edited by magiblot; 9th July 2018 at 01:34.
magiblot is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 02:00   #572  |  Link
Deihnyx
Registered User
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 3
Thanks a lot for the advice! Very appreciated.
I'll check all your points asap and let you know if something fixed the issue.

Thanks again!
Deihnyx is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 04:20   #573  |  Link
manono
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
Location: Hawaii
Posts: 7,147
Please post a sample or samples showing the problem(s). 10 seconds will be plenty. No one can guess what you have when you don't even know yourself.

And why is it an MKV? Is it from a blu-ray, a DVD, or something you downloaded illegally?
manono is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 05:35   #574  |  Link
Deihnyx
Registered User
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 3
I own all the blurays that I rip for emby/plex using makemkv.
And whenever the source isn't AVC progressive I reencode it, otherwise I leave it as it.
Here's an example: https://drive.google.com/open?id=13h...xuBRjsqSitO5i7
This happens with preset "slow", but not on "medium" in this specific location. But in medium there were other issues on other locations.

Additional info:
- The source is classic european 25fps.
- Avisynth version is 2.60, build March 31st 2015
It was a clean install from scratch and the only plugins I installed were the plugins from the QTGMC wiki.

I'm trying with FFMS2 right now as advised above. The preview of the avs using MPC-HC seems to work so I'm hopeful.

In any case, thanks for all the help!
Deihnyx is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 09:44   #575  |  Link
magiblot
Eurobeat Fan
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 77
Quote:
Originally Posted by Deihnyx View Post
Additional info:
- The source is classic european 25fps.
- Avisynth version is 2.60, build March 31st 2015
It was a clean install from scratch and the only plugins I installed were the plugins from the QTGMC wiki.
Good. The last version of these plugins will work better with the last version of AviSynth: https://github.com/pinterf/AviSynthPlus/releases
Get the "with-vc_redist" installer (only necessary for the first time).

Cheers.

Last edited by magiblot; 9th July 2018 at 09:52.
magiblot is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2018, 19:31   #576  |  Link
manono
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
Location: Hawaii
Posts: 7,147
Quote:
Originally Posted by Deihnyx View Post
Here's an example: https://drive.google.com/open?id=13h...xuBRjsqSitO5i7
This happens with preset "slow", but not on "medium" in this specific location. But in medium there were other issues on other locations.
So, this was reencoded? In case I wasn't clear, an untouched sample from the source. And, yes, the fix could be as simple as using a proper source filter.
manono is offline   Reply With Quote
Old 11th July 2018, 03:31   #577  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,020
new update, see the OP
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 11th July 2018, 19:56   #578  |  Link
Dreamland
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Location: Central Italy
Posts: 45

error in every frame with QTGMC 3.360
works with v. 3.358 and 3.359
update masktools2-v2.2.17

Avisynth version is 2.60 in win 10 ( april update) 64 bit



thx for help

Last edited by Dreamland; 11th July 2018 at 19:59.
Dreamland is offline   Reply With Quote
Old 11th July 2018, 21:48   #579  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,020
Quote:
Originally Posted by Dreamland View Post

error in every frame with QTGMC 3.360
works with v. 3.358 and 3.359
update masktools2-v2.2.17

Avisynth version is 2.60 in win 10 ( april update) 64 bit



thx for help
what settings and source info?
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2018, 03:54   #580  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,020
Small update
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 20:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.