Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 24th September 2012, 18:33   #1  |  Link
datauser
Registered User
 
datauser's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 100
LAME 3.99 New VBR sound artifacting!

After reading all the extensive audio literature on reasons not to use CBR anymore and the new vaunted VBR presets being the recommended I gave it a try. Usually I only went as far as using trusted abr settings and CBR was enough for me.

I used the highest quality settings for 112kbps with bitrate going as low as 96kbps at 44.1khz. My file in certain parts sounded like a mosquito's buzzing. Just horrible! I used old VBR LAME presets and it was fine just like its abr. Then I read that the new VBR may cause artifacts yet it is still highly recommended for usage in LAME 3.99.5! Why?

Last edited by datauser; 24th September 2012 at 18:36.
datauser is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.