Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12th September 2012, 05:40   #1  |  Link
alexins
MPC-BE DEV
 
alexins's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenija
Posts: 584
Media Player Classic - BE Win32/x64

Media Player Classic - BE is a free and open source audio and video player for Windows.
MPC-BE is based on the original "Media Player Classic" project (Gabest) and "Media Player Classic Home Cinema" project (Casimir666), contains additional features and bug fixes.

Supported Operating Systems:
* Windows Vista, Windows 7, Windows 8 32bit/64bit, Windows 8.1 32bit/64bit, Windows 10 32bit/64bit

System Requirements:
* An SSE2 capable CPU. (Starting from version 1.5.1 build 2631 beta a CPU with SSE2 is required.)
* The latest DirectX 9.0c runtime (June 2010). Install it regardless of the operating system, they all need it.
DirectX End-User Runtime Web Installer


Links:
Project Page

SVN repository Media Player Classic-BE (read only): svn checkout svn://svn.code.sf.net/p/mpcbe/code/trunk mpcbe-code

Changes in release 1.5.8:
Quote:
ShoutcastSource
Added decoding of HTML codes like "&#NNNN;" in the title of the track.

UDPReader
Added decoding of HTML codes like "&#NNNN;" in the title of the track for Shoutcast and Icecast radio.

AudioSplitter
Improved work with DFF, DSF, DTD-HD and WAV.
Fixed opening of some WAV files.

MpcAudioRenderer
Fixed playing of very short files.

Subtitles
Fixed display of external subtitles during playback after pressing "Stop".

Youtube
Updated support for opening videos and playlists.
Fixed getting metadata.

Player
Added option "Move window by the video area".
Added the "Remove missing files" command to the playlist menu.
Fixed sorting in the "Explorer" playlist.
Added and icons for display in the "tiles" of the Start menu.
Fixed switching display mode in some cases.
Fixed navigation when alternating step-by-step movement and movement for a specific time.
Redesigned the "Frame synchronization" settings panel.
Expanded the ability to play DVD-Video with region restrictions on drives with the same restriction.

Updated German translation (by Klaus1189).
Updated Hungarian translation (by mickey).
Updated Turkish translation (by cmhrky).
Updated Chinese (Simplified) translation (by wushantao).
Updated Ukrainian translation (by arestarh1986).
Updated Chinese (Traditional) and Dutch translation (by beter).

Updated libraries:
dav1d git-0.9.0-24-gddbbfde;
Detours git-v4.0.1-92-gfe7216c;
ffmpeg git-n4.5-dev-1109-g604924a069;
Little-CMS git-2.12-17-g79e8395;
MediaInfo git-v21.03-14-gee8c3c17;
Speex-1.2.0-25-g870ff84;
rapidjson git-v1.1.0-630-gb557259f;
ZenLib git-v0.4.39-g13b9d3db.
Media Player Classic - BE 1.5.8 Win32 (Stable release):
Media Player Classic - BE 1.5.8 x86 (with installer)
Media Player Classic - BE 1.5.8 x86 (portable)
Standalone Filters Media Player Classic - BE 1.5.8 x86

Media Player Classic - BE 1.5.8 x64 (Stable release):
Media Player Classic - BE 1.5.8 x64 (with installer)
Media Player Classic - BE 1.5.8 x64 (portable)
Standalone Filters Media Player Classic - BE 1.5.8 x64

Nightly Builds:
Nightly Builds

Report a problem.

Frequently Asked Questions about the GNU Licenses

Last edited by alexins; 14th October 2021 at 19:08.
alexins is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 06:20   #2  |  Link
Hypernova
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 293
At long last! I saw the "leak" has the seekbar preview. Gotta try this right away.

Edit: Request: Can you make the filename's font inside the seekbar respect cleartype setting?
__________________
Spec: Intel Core i5-3570K, 8g ram, Intel HD4000, Samsung U28D590 4k monitor+1080p Projector, Windows 10.

Last edited by Hypernova; 12th September 2012 at 09:04. Reason: Add a request.
Hypernova is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 10:12   #3  |  Link
cyberbeing
Broadband Junkie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,859
Unchecking "Auto-load Subtitles" doesn't disable the internal subtitle renderer or gray out the Subtitles context menu during playback.

Unchecking "Enable built-in audio switcher filter" and restarting MPC-BE doesn't gray out the Audio context menu during playback.
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 11:25   #4  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,587
Quote:
Originally Posted by cyberbeing View Post
Unchecking "Auto-load Subtitles" doesn't disable the internal subtitle renderer or gray out the Subtitles context menu during playback.

Unchecking "Enable built-in audio switcher filter" and restarting MPC-BE doesn't gray out the Audio context menu during playback.
"Auto-load Subtitles" - it's for auto-load external subtitle.

"Enable built-in audio switcher filter" & Audio Context Menu - they are different things, they have nothing in common.
__________________
AMD Ryzen 5 3600 /GIGABYTE B450 Gaming X /AMD Radeon R9 16Gb@3200 /Kingston 500Gb M.2 /GTX 1650 /Samsung U28R550UQI /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 11:41   #5  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 1,172
Quote:
Originally Posted by alexins View Post
MPC-BE
Very

Many
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 11:59   #6  |  Link
cyberbeing
Broadband Junkie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,859
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
"Auto-load Subtitles" - it's for auto-load external subtitle.

"Enable built-in audio switcher filter" & Audio Context Menu - they are different things, they have nothing in common.
So you're saying those are intentional changes you've made to MPC-BE compared to MPC-HC?

I don't care so much about Audio menu, but there should be a way to completely disable the internal subtitle renderer from loading any subtitles, which also prevents it from being enabled via context menus or hotkeys during playback. In MPC-HC the "Auto-load subtitles" check-box has that function, but it doesn't seem to have been replaced anywhere in MPC-BE.
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 12:19   #7  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,587
Quote:
Originally Posted by cyberbeing View Post
So you're saying those are intentional changes you've made to MPC-BE compared to MPC-HC?

I don't care so much about Audio menu, but there should be a way to completely disable the internal subtitle renderer from loading any subtitles, which also prevents it from being enabled via context menus or hotkeys during playback. In MPC-HC the "Auto-load subtitles" check-box has that function, but it doesn't seem to have been replaced anywhere in MPC-BE.
I don't care how it's work in MPC-HC. But - it's work in MPC-BE. If you uncheck "Auto-load subtitle" - there is no Menu with subtitle list. In popup menu you can show only sub-menu with Subtitle Options.
__________________
AMD Ryzen 5 3600 /GIGABYTE B450 Gaming X /AMD Radeon R9 16Gb@3200 /Kingston 500Gb M.2 /GTX 1650 /Samsung U28R550UQI /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 12:32   #8  |  Link
cyberbeing
Broadband Junkie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,859
The problem is that having the Subtitle menu accessible when it's non-functional will lead to confusion when VSFilter or some other subtitle filter is used.
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 13:39   #9  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,587
Quote:
Originally Posted by cyberbeing View Post
The problem is that having the Subtitle menu accessible when it's non-functional will lead to confusion when VSFilter or some other subtitle filter is used.
No. It's sub-menu does not interfere VSFilter or other subtitle filter.
__________________
AMD Ryzen 5 3600 /GIGABYTE B450 Gaming X /AMD Radeon R9 16Gb@3200 /Kingston 500Gb M.2 /GTX 1650 /Samsung U28R550UQI /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 14:29   #10  |  Link
fairchild
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 321
Thanks, will give this a go and report any problems that I experience if any.
__________________
MPC-HC/MPC-BE, Lav Filters, MadVR
CPU: AMD Ryzen 5 1600, Video: AMD Radeon RX Vega 56 -> TCL S405 55", Audio: Audio-Technica M50S
fairchild is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 15:57   #11  |  Link
wanezhiling
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,184
http://i.imgur.com/QEu3s.png

http://i.imgur.com/tpzgY.png

Where is ** ?
wanezhiling is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 18:01   #12  |  Link
clsid
*****
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5,355
Why isn't there a public source repository so we can view individual changes?

Is there a list of changes and bugfixes compared to MPC-HC?
__________________
MPC-HC 1.9.16
clsid is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 18:24   #13  |  Link
ney2x
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Philippines
Posts: 93
I'm glad there's an official thread here for MPC-BE. I already switched player from MPC-HC to MPC-BE. I like the icons / GUI very much! I hope you replace the default Subtitle Filter to xy-VSFilter. Thanks!
ney2x is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 18:50   #14  |  Link
alexins
MPC-BE DEV
 
alexins's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenija
Posts: 584
Quote:
Originally Posted by clsid View Post
Why isn't there a public source repository so we can view individual changes?
The next three months, the source repository is not available for free access. After a time, we may make the transition from a closed cycle development to the open.
Personally for you, I can grant access because you always acted like a gentleman.
Quote:
Is there a list of changes and bugfixes compared to MPC-HC?
At the present moment, the ChangeLog is available in Russian language only.
__________________
Win11 x64, i7 8700K 5Ghz, ASUS MAXIMUS X HERO, G.Skill (2x8GB) Trident Z F4-3600C16D-16GTZ, RX 5700,TV Philips 43PUS6703/12, Zappiti 4K HDR
Media Player Classic - BE x86/x64. Team of developers.

Last edited by alexins; 12th September 2012 at 19:03.
alexins is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 19:00   #15  |  Link
alexins
MPC-BE DEV
 
alexins's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenija
Posts: 584
Quote:
Originally Posted by ney2x View Post
I'm glad there's an official thread here for MPC-BE. I already switched player from MPC-HC to MPC-BE. I like the icons / GUI very much! I hope you replace the default Subtitle Filter to xy-VSFilter. Thanks!
At the current stage of development, it is not included in our top-priority tasks. Maybe later...
__________________
Win11 x64, i7 8700K 5Ghz, ASUS MAXIMUS X HERO, G.Skill (2x8GB) Trident Z F4-3600C16D-16GTZ, RX 5700,TV Philips 43PUS6703/12, Zappiti 4K HDR
Media Player Classic - BE x86/x64. Team of developers.
alexins is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 21:27   #16  |  Link
turbojet
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,840
Thanks for this, I really like that it's darker, less distracting then the old BE mod and putting the time counter on the status bar is a great idea.

One issue is preventing me from switching to it from BE 4360 is save window size and/or position is unreliable, works maybe 50% of the time. I like to watch in full window mode but half the time it's opening as a window with the same resolution of the video. Any chance for a fix?

Also a few requests:
- Use a wider font or bold for time so it's easier to read.
- Option to auto hide title bar, Splayer has this, and while frame only with no borders has some effect, it breaks save window size/position on old be mod and it's also nice to have access to the title bar on demand.
- Option to hide toolbars in window mode, could work just like fullscreen mode hiding.
turbojet is offline   Reply With Quote
Old 12th September 2012, 22:41   #17  |  Link
cyberbeing
Broadband Junkie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,859
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
No. It's sub-menu does not interfere VSFilter or other subtitle filter.
That doesn't make it any less confusing to users.
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 13th September 2012, 00:40   #18  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,587
Quote:
Originally Posted by clsid View Post
Why isn't there a public source repository so we can view individual changes?
Why did you decide that we have SVN?
We upload to public source code for project.
__________________
AMD Ryzen 5 3600 /GIGABYTE B450 Gaming X /AMD Radeon R9 16Gb@3200 /Kingston 500Gb M.2 /GTX 1650 /Samsung U28R550UQI /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 13th September 2012, 02:32   #19  |  Link
Superb
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 364
Well, it does say "SVN Build: 1122" in the About window... :P

EDIT:
- Love the seekbar preview feature. Nice touch there! But "Use the preview in the search"? How about something like "Show video preview on the seekbar" (or something similar)?
- MPC-HC's "Output" settings tab looks better.
- Any chance for a "Lite" version?
- Any chance to change the default subtitle rendering resolution to "Desktop"?
- Why doesn't the window auto-resizes to the video's resolution when you open a file? Changed defaults? How do I make it act like it did in MPC-HC?
- Program's icon looks great.
- "Logo" settings tab can be removed IMO.

Last edited by Superb; 13th September 2012 at 05:01.
Superb is offline   Reply With Quote
Old 13th September 2012, 04:14   #20  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,587
There is no Lite version be.
__________________
AMD Ryzen 5 3600 /GIGABYTE B450 Gaming X /AMD Radeon R9 16Gb@3200 /Kingston 500Gb M.2 /GTX 1650 /Samsung U28R550UQI /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.