Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 AVC / H.264

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10th November 2018, 13:46   #1  |  Link
stormy1777
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 241
Encode hazy/foggy/dark comes out pixelated/appears to "jump" to keyframes

Source video is MOV/quicktime from digital camera, mostly of "foggy" hazy/clouds and mostly dark, which is fine..

however, when trying to encode using X264, it becomes heavily pixelated, and every second or two scene appears to JUMP as if there is a "keyframe" or something..

Tried multi-pass using Virtualdub2/latest, but that still has this jumping/pixelation.. raised target bitrate to 10000, with not much of a difference.

noticed keyframes by default come every 15 frames, so ran 2-pass with "force keyframes every" 5, and every 2, and even every "1"!!

and I can't really tell the difference, other than filesizes do change , so it does do something different

ironically, the force-keyframe every "1" produced a SMALLER file-size than the every 2 or 5....

Are there any "presets" for such dark/foggy/cloudy scenes? or maybe a different codec? the original video is very smooth, size wise it is about ~2GB, and the compressed goes down to roughly 200MB.

Thanks.
S
stormy1777 is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 05:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.